Allistaments

Dins del marc del programa de restauració que impulsa la Diputació de Barcelona, l’Arxiu Històric de Badalona ens ha confiat la restauració del “Registro de mozos concurrentes a los reemplazos de 1877 a 1905”.

Anys enrere, des del taller havíem tingut l’oportunitat de treballar en aquest mateix llibre realitzant-li un primer tractament que havia servit per a frenar al deterioració i evitar que la infecció de microorganismes que patia s’escampés a tot l’arxiu.

En aquesta ocasió, s’aborda un procés de restauració integral que contempla la laminació de les pàgines, absolutament debilitades per l’acció dels enzims dels fongs, que en permetrà la manipulació segura i el cosit dels bifolis que es estaven descosits i posterior re-enquadernació.

Llibre d'allistaments de l'Arxiu Històric de Badalona abans abans de la restauració

Llibre d’allistaments de l’Arxiu Històric de Badalona abans de la restauració. A la imatge s’observa l’estat precari de les pàgines, absolutament fràgils degut a l’atac de microorganismes.


Llibre d'allistament de l'Arxiu Històric de Badalona després del procés de restauració, amb les pàgines consolidades, cosides i amb una enquadernació nova.

Llibre d’allistaments després del procés de restauració, amb les pàgines ja consolidades i cosides, i amb una enquadernació nova en tela sencera.


Llibre d'allistaments durant el procés de restauració. A l'esquerra la desinfecció dels microorganismes, al centre la laminació de les pàgines i a la dreta el cosit dels quadernets per tal de poder tornar a enquadernar.

Procés de restauració del llibre d’allistaments. A l’esquerra vaporització d’una mixta fungicida d’alcohol i aigua per a la desinfecció dels fongs. Al centre la laminació de les pàgines, per l’anvers i el revers, amb una cola sintètica amb base alcohòlica a causa de l’elevada sensibilitat de les tintes a l’aigua. A la dreta el cosit dels quadernets per tal de poder tornar a enquadernar.

(*)Totes les peces publicades compten amb el consentiment dels seus propietaris o responsables de custodia.

Comparteix aquesta pàgina a les xarxes socials!

Go to Top