Dibuix de Josep Maria De Sucre

Els que esteu al cas del què anem publicant en aquesta web ja sabeu de sobres que un bon sistema d’emmarcat allarga la vida de l’obra gràfica.

A vegades, però, el problema no és l’emmarcat en si, sinó simplement el suport secundari on està subjectada la peça de l’artista.

En aquest cas, un col·leccionista particular, ens ha confiat la restauració d’aquest dibuix a tinta i guaix blanc de Josep Maria de Sucre, un crític d’art, escriptor i pintor, simpatitzant de l’anarquisme i les avantguardes que va viure entre 1886 i 1969.

Val a dir que el dibuix es trobava en força bon estat de conservació quan va entrar al taller per a ser intervingut, l’únic que tenia era brutícia superficial i un doblec a la part inferior del dibuix i que feia pensar que en algun moment s’havia guardat o emmarcat doblegat per aquell punt. La intervenció, que ha estat més de conservació preventiva que de restauració, ha consistit en retirar el suport secundari on estava enganxat ja que, a la llarga, podria acabar deteriorant el paper de l’obra original, a l’envellir-se les coles.

Per tal de separar l’obra del paper on estava encolat s’han fet servir gels, així la humitat que s’aplica a la zona és molt controlada i evita que el paper s’amari i hi quedin aurèoles d’humitat.

Pel què fa al doblec, que va provocar la pèrdua de matèria sustentada (de tinta) a la zona, el propietari ha volgut respectar la degradació i no s’ha realitzat retoc cromàtic per a “dissimular-la”, decisió que aplaudim.

Procés de restauració del dibuix de Josep Maria de Sucre. Aplicació dels gels per tal de retirar el suport secundari de l'obra original.

Procés de restauració del dibuix de Josep Maria de Sucre. A la imatge de l’esquerra s’observa el doblec que no s’intervindrà cromàticament per “dissimular-lo” i el suport secundari, que ja es veu lleugerament acidificat. A les imatges del centre i de la dreta es pot veure l’aplicació dels gels per tal de retirar el suport secundari de l’obra original.

(*)Totes les peces publicades compten amb el consentiment dels seus propietaris o responsables de custodia.

Comparteix aquesta pàgina a les xarxes socials!

Go to Top