Herbari d’Andreu Malgà Bonastre

Aquest projecte es tracta d’un herbari de principis del 1900 format per un total de 55 carpetes que contenen 101 exemplars de plantes i espècies vegetals.

Les carpetes, de paper de pasta mecànica, presentaven una acidificació notable, a conseqüència de la qual s’havien tornat fràgils i trencadisses. Els exemplars de plantes estaven sobre paper més gruixut i de millor qualitat i subjectats per unes tires de paper encolades amb cola orgànica, algunes de les quals s’havien trencat o desplaçat. Els documents presentaven manuscrit a tinta el nom dels exemplars i una etiqueta encolada amb informació de caràcter científic. Per últim, tant les carpetes com els papers amb els exemplars presentaven brutícia superficial i en alguns casos els espècimens presentaven atac biològic de microorganismes o insectes.

Estat del paper abans de ser intervingut.

La intervenció que fem des del taller consisteix, en primer lloc, en una neteja mecànica en sec per eliminar tota la brutícia superficial, molt curosa sobretot a les carpetes i els papers on es troben els exemplars. Generalment no intervenim l’espècimen de planta a no ser que sigui per netejar-ne les restes que poden haver deixat els insectes. A continuació consolidem els estrips dels papers i les tires de paper originals, que es reforcen i s’afegeixen noves tires a les parts que presenten més possibilitats de desprendre’s. Degut a l’estat de les carpetes que contenen els papers, es decideix realitzar una neteja per immersió per desacidificar i una posterior laminació per dotar-les de consistència i evitar que segueixin estripant-se. Finalment, la carpeta més exterior de cartró es consolida i reintegra, realitzant un retoc cromàtic a les zones intervingudes per integrar-les visualment al conjunt de la peça.

A l’esquerra, consolidació de les tires de paper. A la dreta, retoc cromàtic de la carpeta exterior.

(*)Totes les peces publicades compten amb el consentiment dels seus propietaris o responsables de custodia.

Comparteix aquesta pàgina a les xarxes socials!

Go to Top