Toy theater o teatre de paper de Seix Barral

Havíeu sentit a parlar dels teatres de paper?
Els Toy theater -o teatres de paper- van aparèixer el 1811 per educar i entretenir un mercat elitista i exclusiu de l’Anglaterra Victoriana però l’any 1832 se’n van comercialitzar versions més assequibles fet que en va afavorir la seva popularització. Personatges com Andersen, Frida Kahlo, Oscar Wilde, Orson Wells, Picasso, Charlot, Andrew Lloyd-Weber, entre molts d’altres, van jugar-hi quan eren infants.
A casa nostra, Seix Barral en va ser un dels principals productors des del 1915 fins el 1953, i fins i tot exportaven a moltes països europeus, especialment a l’exigent mercat britànic, bressol dels teatrins.
Els teatres de paper de Seix Barral tenien diversos models, el més luxós era el BB i venia amb capsa, telons llestos per muntar, personatges ja retallats i libretos de 23 obres. Van arribar a tenir 10 models de prosceni, innovant amb decorats de zones translúcides i un sistema de caixes per a penjar diversos telons alhora. L’any 1917 el Foment de les Arts Decoratives els va concedir un diploma honorífic per ser la joguina que reunia més qualitats artístiques de totes.


Figueretes dels personatges de les obres del teatre de paper

Figueretes dels personatges de les obres del teatre de paper

L’estat de conservació quan va entrar al taller era prou bo tenint en compte que era una joguina per a criatures. Tenia alguns cops, les cantonades aixafades i algunes esgarrinxades, però estava prou sencer.
El que més havia rebut, amb diferència, eren les figueretes dels personatges, que s’havien reparat amb múltiples capes de celo i filferro.
El primer pas, com sempre, va ser la neteja i posteriorment se’n varen eliminar totes les cintes autoadhesives o celos i el corresponent adhesiu residual sobre el paper.
L’obra ¡Viajeros al tren! (dos actes amb dues decoracions de tres talons cadascun) incloïa transparències, i per aconseguir els efectes de llum desitjat es feien servir espelmes que van esquitxar de cera els decorats i que també es varen retirar. També varem desacidificar els libretos i en substituirem la grapa rovellada per un fil de cotó.

Podeu seguir el fil al Twitter del taller que inclou vídeos del procés de restauració d’aquest teatre de paper:

(*)Totes les peces publicades compten amb el consentiment dels seus propietaris o responsables de custodia.

Comparteix aquesta pàgina a les xarxes socials!

Go to Top