La Biblioteca del monestir de Sant Tomàs de Riudeperes

L’any 2022, gràcies a una subvenció atorgada per la Generalitat de Catalunya i sota la direcció del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, vam realitzar una intervenció de neteja i desinfecció de la biblioteca del monestir de Sant Tomàs de Riudeperes.

Biblioteca amb fongs. S'observa que les lleixes de baix estan molt infectades i a mesura que es va pujant els llibres estan en millors condicions.

La Fundació Sant Tomàs és una entitat sense ànim de lucre que vetlla per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual a Osona. Amb l’objectiu de convertir el monestir en un centre d’acolliment residencial, la fundació va adaptar i restaurar el monestir, catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional, i recuperar la biblioteca del convent formava part del pla de reforma.

La biblioteca és a la planta baixa del monestir i la humitat per capil·laritat, la que es filtrava des del terra, era tan extrema que els fongs havien proliferat d’una manera espectacular. Les lleixes més baixes estaven molt afectades, però a mida que s’anava pujant els llibres milloraven. Si us fixeu amb la imatge, veureu que els llibres d ela lleixa de terra estan de color blanc (són els fongs!) però a mida que anem pujant prestatges l’estat de conservació dels llibres millora.

A més de la infecció de fongs, hi havia a la biblioteca moltíssima brutícia acumulada amb el pas dels anys, les obres, etc. i menys mal que des de la direcció de la Fundació van prendre la decisió de salvar el patrimoni bibliogràfic, que també és un tresor en si. També s’hi veia indicis d’activitat animal: hi havia llibres amb queixalades de rosegador, els ratolins i les rates fan servir el paper per a mantenir calents els seus caus, perquè el paper és un gran aïllant.

Quan hem de treballar amb un projecte com aquest, és importantíssim protegir-nos adequadament. L’efecte d ela pols i els microorganismes és acumulatiu en el cos, i alguns dels fongs poden ser patògens. Així doncs, cal equipar-se amb tots els EPIs (Equips de Protecció Individual) necessaris:

  • Vestit sencer amb caputxa
  • Peücs
  • Guants de nitril
  • Màscara de partícules i gasos orgànics
  • Ulleres de protecció

Un cop disfressades de “Caçafantasmes” i abans d’iniciar el procés de neteja, acostumem a prendre mostres per tal de fer-ne cultius i determinar si hi ha elements perjudicials per a la salut i la quantitat d’unitats formadores de colònies que hi ha. Al final de la intervenció es repeteix la mateixa presa de mostres per contrastar l’impacte del tractament.

El projecte de la biblioteca de Sant Tomàs va constar de dues fases: Una primera fase de xoc per aspirar lloms i talls superiors, i una segona fase de neteja i aspiració en profunditat. Entremig de les dues fases, un equip de bibliotecàries a fer esporga del fons i triar què valia la pena salvar i què no.

A continuació teniu unes quantes fotos i vídeos de com estava la biblioteca i com vam dur a terme el projecte.

Llibres infectats de la biblioteca

Alguns dels llibres més infectats de la biblioteca de Sant Tomàs abans del procés de neteja.

Llibres infectats de la biblioteca

Alguns dels llibres més infectats de la biblioteca de Sant Tomàs abans del procés de neteja.

Llibre amb mossegades de rosegador

Un dels llibres amb mossegades de rosegador, que s’enduen els trossos de paper per a tenir els nius ben aïllats.

Llibre amb un niu de rata

Les restes d’un niu de rosegador, entremig dels llibres i els documents.

 

Llibres amb molta brutícia

Una lleixa de la biblioteca ben plena de pols.

Llibres amb molta brutícia

Una altra lleixa de la biblioteca amb pols, teranyines i fongs.

 

 

 

(*)Totes les peces publicades compten amb el consentiment dels seus propietaris o responsables de custodia.

Comparteix aquesta pàgina a les xarxes socials!

Go to Top