Dibuix original de còmic d’Antoni Calonge

Restauració d’un original de còmic d’Antoni Calonge

Antoni Calonge (Caldes de Montbui, 1956 – Barcelona, 1988) col·laborava habitualment a la revista El Víbora va participar amb una sèrie de protagonistes marginals i subversius que van marcar una època. La primera historieta que va publicar-hi va ser a l’especial: Toda la verdad sobre el golpe, de 1981, i la darrera, pòstumament, va ser Vía Barcelona 93, en el número 109, de febrer de 1989. Malgrat que va ser un dels dibuixants més destacats de la primera fornada, on també hi ha noms tan coneguts com ara Xavier Mariscal, Miguel Gallardo i Max, el seu nom va caure en l’oblit després de morir prematurament [vegeu l’article que ara.cat va dedicar-li l’any 2018].

Fa poc vàrem tenir l’oportunitat de restaurar alguns dels punyents dibuixos d’Antoni Calonge. Hi ha diversos factors que cal tenir en compte a l’hora de restaurar un dibuix de còmic:

  • La tècnica és generalment mixta i condiciona la intervenció que es pugui dur a terme. Els dibuixos poden tenir un esbós a llapis de grafit, estar entintats a ploma o a pinzell, poden incloure trames plàstiques autoadhesives (cosines germanes de les cintes autoadhesives i amb les mateixes problemàtiques) i tenir correccions amb guaix blanc o typex, entre d’altres variants.
  • Cal respectar les marques d’edició i impremta, que són totes aquelles senyals que serveixen per centrar el dibuix a l’hora de reproduir-lo a la revista o còmic, que solen ser a llapis de grafit, tinta o bolígraf.
  • Les trames, tot i formar part de la tècnica, es mereixen un punt propi per la seva exclusivitat dins d’aquest art. Les trames són làmines autoadhesives de plàstic impreses amb diferents motius i degradats formats per punts o ratlles de diferents mides i saturació que creen diferents tonalitats de grisos. S’utilitzen per a cobrir fons o superfícies determinades, retallant-les amb un cúter o bisturí i adherint-les directament al dibuix.

Restauració d’un original de còmic d’Antoni Calonge – Anvers de la pàgina abans de la restauració

Restauració d’un original de còmic d’Antoni Calonge – Revers de la pàgina abans de la restauració


Restauració d’un original de còmic d’Antoni Calonge – Anvers de la pàgina abans de la restauració

Restauració d’un original de còmic d’Antoni Calonge – Revers de la pàgina després de la restauració

(*)Totes les peces publicades compten amb el consentiment dels seus propietaris o responsables de custodia.

Comparteix aquesta pàgina a les xarxes socials!

Go to Top