“To the moon and back” de la revista LIFE

Aquest dissabte marca el 50è aniversari de l’arribada de l’home a la lluna. El 20 de juliol de l’any 1969, la missió espacial Apol·lo 11 comandada per Neil Armstrong aconseguia aterrar a la superfície lunar amb èxit en el que es considera a dia d’avui com un dels moments més significatius de la història de la humanitat. Poques hores després d’aterrar, el mateix Armstrong i el seu company de missió, el pilot Buzz Aldrin, es convertien en els primers humans de la història en trepitjar la lluna.

L’any passat vam tenir la sort de poder intervenir un exemplar de l’edició de la revista Life de l’any 1969 que es feia ressò d’aquesta gesta. Considerada com una de les portades més icòniques de la revista, aquesta ens mostra l’astronauta Buzz Aldrin fotografiat per Neil Armstrong durant la seva sortida del mòdul lunar.

La revista presentava un relatiu bon estat de conservació, amb alguns aspectes puntuals que s’intervenen per tal de garantir-ne una vida llarga. El paper cuixé presentava una lleugera acidificació i fòxing puntual. A més, de l’ús perllongat es deriven alguns estrips, sobretot a la zona del llom. S’observava també una deterioració típica en casos de revistes i còmics: les grapes rovellades que acaben tacant i perforant el paper amb el que estan en contacte.

La intervenció comença amb una neteja mecànica en sec pàgina per pàgina per eliminar-ne la brutícia més superficial. Aquest procés es realitza mitjançant paletina, esponja de fum i gomes de diferents dureses. Un cop s’ha netejat la peça, es procedeix a retirar les grapes rovellades i a consolidar els estrips sobretot concentrats al llom dels bifolis i als perímetres de la portada i els fulls. Es consolida amb paper japonès que s’encola amb engrut de midó de blat. Per acabar i per tal de tornar a unir tots els bifolis en un sol quadernet, s’opta per substituir les grapes originals per una puntada de fil de lli.

Amb el procés de restauració finalitzat, es fabrica una caixeta de cartró que compleix amb els estàndards de conservació per garantir la protecció de la peça, facilitar-ne el transport i la futura conservació de la revista fora del taller.

 

(*)Totes les peces publicades compten amb el consentiment dels seus propietaris o responsables de custodia.

Comparteix aquesta pàgina a les xarxes socials!

Go to Top