El Museu de Cultures del Món acaba d’inaugurar l’exposició “Escriptures. Símbols, paraules, poders” el dia 12 de juny de 2015 i fa uns mesos ens va encarregar la conservació restauració d’uns llibres naxi que en formen part.
La naxi és la única llengua viva pictogràfica. Divergeix de la xinesa i s’assembla més la egípcia o maia en tant que té moltes figures reconeixibles d’animals i objectes.
Els Dongbas, sacerdots naxi, fan servir una uns sistema pictogràfic per a elaborar els manuscrits que s’utilitzen a les cerimònies com poden ser els funerals o les benediccions. La interpretació d’aquests llibrets és molt laboriosa ja que només qui els ha escrit és capaç d’entendre al peu de la lletra què hi posa.
Els manuscrits estan escrits sobre paper molt gruixut, fet a mà, (en general en forma de fullets) que s’utilitzen com a guia per als rituals i les cerimònies xamàniques. Durant les cerimònies les vores dels llibrets són cremats perquè els fums transmeten el missatge cap als cels. Com a norma general, quan el sacerdot mor, és enterrat amb tots els seus llibrets, la qual cosa dificulta la conservació d’aquest tipus de material.
La tasca de conservació del taller va consistir en tornar l’estructura als llibrets que es veien afectats per l’aigua i els microorganismes en alguns casos, el foc de les vores en d’altres i la manipulació costant i apassionada en tots ells. Alguns estaven trencats, d’altres descosits, d’altres tenien reparacions anteriors i la majoria estaven molt bruts.
Informació extreta de la web de la col·lecció de manuscrits Naxi de la Library of Congress