“Livro de leitura” de João Grave

Aquest és un d’aquells projectes amb ànima. Un petit llibret en portuguès que ha passat de generació en generació, on s’ensumen i se senten el passar dels anys i de les pàgines, la lectura reiterada de la canalla, les estones a la vora de l’estufa o sota la figuera.

Cadascú ha deixat el seu pas en aquest llibre, ja sigui amb un dibuixet, amb una anotació al marge, ja sigui amb la reparació d’un estrip… tant d’ús té conseqüències, com sempre la manipulació reiterada comporta deterioració als llibres.

En aquest cas se m’acudeixen poques patologies que no tingués aquest llibre, tenia estrips, talls, llacunes, dibuixos a bolígraf, llapis, colors, li faltaven pàgines, estava pràcticament descosit i unit amb cintes autoadhesives… tota una joia.

Quan va arribar al taller tenia un aspecte força atrotinat, jutjareu vosaltres mateixes a les imatges, però l’hem deixat radiant. Durant la intervenció hem procurat respectar tot allò realment important per una peça com aquesta: les herències de cada propietari que en aquest cas, eren en forma de dibuixos i anotacions.

Varem tenir moltíssima feina traient celos, s’hi havien esmerçat al posar-los. Us recordem que el celo és el diable i que com més lluny millor.

Aquí us deixo unes fotografies del procés de restauració i de l’abans i el després de la intervenció d’aquest llibre de lectura.


Durant el procés de restauració del llibre s'ha eliminat la brutícia superficial amb una esponja de fum, s'han eliminat els celos i s'han consolidat els estrips i reintegrat les pèrdues de suport a les pàgines

Durant el procés de restauració del llibre s’ha eliminat la brutícia superficial amb una esponja de fum, s’han eliminat els celos i s’han consolidat els estrips i reintegrat les pèrdues de suport a les pàgines


Abans i després de la restauarció del "Livro de leitura" de Joao Grave que estava ple de celos

Abans i després de la restauarció del “Livro de leitura” de João Grave que estava ple de celos

(*)Totes les peces publicades compten amb el consentiment dels seus propietaris o responsables de custodia.

Comparteix aquesta pàgina a les xarxes socials!

Go to Top