Mutilar peces originals és un procés traumàtic que disgrega l’obra però que ha estat molt habitual al llarg de tota la història tal i com hem pogut veure en múltiples ocasions amb les peces que hem anat presentat.
En aquest cas entren al taller dotze portades que van ser arrencades dels seus llibres d’origen datades entre principis del 1500 a mitjans de 1600, gravades al burí i algunes d’elles molt properes als incunables, i que afortunadament han pogut conservar-se i són utilitzades com a material didàctic pels alumnes de la Universitat de Barcelona a la Facultat de Biblioteconomia i Documentació dins el Màster Universitari de Biblioteques i Col·leccions Patrimonials.
Les portades es consulten i manipulen constantment durant l’any i es troben en un estat dolent de conservació i és per això que es decideix intervenir-les. Són de paper i en general han perdut el carteig, semblen acidificades i algunes tenen fòxing. Totes elles mostren cantonades amb estrips i llacunes puntuals sobretot a la part corresponent al cosit de l’enquadernació. Algunes tenen galeries d’insectes i presenten brutícia superficial, taques i aurèoles. La majoria tenen un segell de la biblioteca al revers i alguna anotacions amb bolígraf i llapis de grafit, dues presenten anotacions amb tintes ferrogàl·liques que han foradat el suport.
El procés de restauració ha consistit en netejar-les, desacidificar-les i consolidar-ne els estrips i les llacunes però no totes les llacunes s’han reintegrat, aquelles provocades per l’arrencament s’han conservat amb la finalitat de respectar la història de les peces.