Restauració d’una carta marítima de la península Ibèrica

Carta de les costes de la península Ibèrica i el nord d'Àfrica

Arriba al taller un mapa que representa les costes de la península Ibèrica i el nord d’Àfrica. Està imprès sobre un paper de bona qualitat i té marques a color realitzades amb una tècnica molt soluble.

És evident que originalment formava apart d’un llibre perquè a la part del revers s’observa una escativana utilitzada habitualment per a cosir les làmines de gran format als llibres.

Detall de l'escativana del mapa A la imatge es pot observar l’escativana per la part del revers i també com va ser tallada amb tisores per tal de desmuntar-la del llibre.

Detall del celo a la carta nàuticaLa làmina ha estat reparada en múltiples ocasions fent servir cinta de pintor, celo i precinte per reforçar els estrips i les galeries dels insectes. Durant el procés de restauració s’ha procedit amb una neteja en sec i posteriorment a retirar totes les cintes autoadhesives.

Després ha estat necessari realitzar una neteja humida en profunditat i una desacidificació del suport i en aquest procés s’han hagut de protegir les tintes de color que eren tant solubles en medi aquós. S’ha optat pel ciclododecà combinat amb el Paraloid B-72.

Ús del ciclododecà i el paraloid en tintes solubles

(*)Totes les peces publicades compten amb el consentiment dels seus propietaris o responsables de custodia.

Comparteix aquesta pàgina a les xarxes socials!

Go to Top