Sens dubte, i amb diferència, les catàstrofes relacionades amb l’aigua són un dels majors enemics d’arxius i biblioteques. Un nombre molt elevat de les alteracions i degradacions de llibres i documents són les provocades per l’aigua. La tinta s’esborra, les fibres del paper es debiliten i finalment apareixen els microorganismes que acaben amb el que quedava. Malgrat la gravetat, si aconseguim intervenir a temps (per això s’aconsella tenir un pla de prevenció de catàstrofes estudiat i preparat), serà possible salvar el fons. Hi haurà un tant per cent del fons que estarà en mal estat i segurament, després d’avaluar la situació, caldrà fer restaurar.
Aquest és el cas dels Llibres d’Actes que ens ocupen. L’arxiu va patir un incendi que va extingir-se amb aigua, passats els dies van aparèixer les primeres colònies de microorganismes que ràpidament van acabar fent dels llibres el seu plat principal. Quan es van detectar es va aïllar el fons i es van controlar les condicions ambientals aconseguint frenar l’atac dels fongs.
Arriben al taller aquests llibres manuscrits sobre paper de pasta de draps i relligats amb fil de cànem, afectats per microorganismes actualment inactius. Tots presenten descomposició típica de l’atac de fongs i a les zones afectades hi ha pèrdues de suport importants. A més, el paper que ha resistit l’atac està molt debilitat i té una textura avellutada que es descomposa només de tocar-lo. Els enzims dels microorganismes han tenyit la zona amb tons lilosos i grogosos. Per tal de poder digitalitzar la documentació es fa imprescindible reforçar tota la zona superior dels documents amb una fina capa de paper japonès