Restauració d’una edició de 1936 del Quixot

Quixot amb Ironfix® abans de la restauració

No totes les peces que entren al taller tenen un gran valor patrimonial, històric o econòmic, hi ha vegades que arriben peces que senzillament estan carregades d’un gran valor sentimental. Al taller es tracten aquestes peces amb un gran respecte ja que si bé una peça patrimoni de la humanitat té un valor incalculable i és irreemplaçable, les que tenen un gran valor sentimental els passa exactament el mateix.

El cas que ens ocupa és un Quixot editat a Barcelona el 1936 amb una enquadernació molt senzilla de tapa dura, llom de tela i una il·lustració impresa a la tapa. Evidentment que no és patrimoni de la humanitat però destaca perquè ha acompanyat a la família en les seves migracions arreu del territori Espanyol.
Després de tants anys de lectura el Quixot va arribar al taller amb moltíssimes cintes autoadhesives (celos), tant per davant com per darrera com per dins del llibre, hi havia quadernets descosits, estripats i reenganxats, i s’havia posat un llom d’Ironfix® negre sobre el llom original que estava totalment esfilagarsat. Tot s’havia rematat amb un folre d’Ironfix® transparent.

L’espectacularitat de la restauració d’aquesta peça està en el resultat després d’haver retirat l’Ironfix® i totes les cintes autoadhesives recuperant així la textura original del cartró de les tapes, consolidat i recosit els quadernets i eliminant el llom d’Ironfix® i l’original (ja que era massa feble) per un llom nou.

Detalls de l'Ironfix® i el celo abans de la restauració

A la imatge superior s’observen clarament les cintes autoadhesives que s’han tornat de color groc – marró degut a l’oxidació de la cola. També s’aprecia l’Ironfix® solapant la contratapa.

El Quixot amb Ironfix® després de la restauració

A la imatge superior el Quixot després de la restauració. Ara ja pot llegir-se, amb cura, perquè ha recuperat la seva estructura original.

(*)Totes les peces publicades compten amb el consentiment dels seus propietaris o responsables de custodia.

Comparteix aquesta pàgina a les xarxes socials!

Go to Top