Restauració del Capbreu Nº5 (…) s.XVIII

Capbreu Nº5 abans de la restauracióArriba al taller per a ser restaurat el Capbreu de no 5 pertanyent a las seyorias y rendas del castell de la vall de Hostoles, Puigalder y mili?cia de las Planas, que poseheix la casa de C?arriera y de Gurb en lo bisbat de Gerona (1709-1760) provinent de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa.

És un llibre de gran format enquadernat en pergamí de tapa ri?gida i tanques que presentava les alteracions típiques dels llibres grans i pesats: l’enquadernació no havia resistit ni la tensió ni el pes després de tants anys de consulta i havia cedit per la zona del llom just en el plec de la tapa. A més s’havien menjat el llom insectes i rosegadors i havien debilitat els quadernets que quedaven exposats. Al desprendre’s la tapa s’havia endut amb ella la portada i tot el primer quadernet i el segon havia quedat descosit. Al mig del bloc també hi havia un quadernet esparracat i descosit.

Una altra alteració molt típica dels llibres de gran format són els lloms invertits, és a dir, quan els lloms passen de tenir una forma còncava a una forma convexa. És una deformitat deguda a la manipulació o a deixar el llibre obert.


Abans i després de la restauració del llom invertit i la capçada

Tot i que s’havia previst que seria necessari desmuntar tot el bloc del llibre, es va comprovar durant el desmuntat de l’enquadernació que el cosit es trobava en molt bon estat (malgrat que els nervis s’havien trencat a la zona d’unió amb la tapa) i es va decidir, un cop més, apostar per la mínima intervenció mantenint el cosit original tot reforçant els nervis. Es varen tornar a cosir els quadernets, es va consolidar l’enquadernació i es va tornar a muntar el llibre en el seu pergamí original. Durant el procés també es va consolidar una capçada que havia resistit al pas del temps i l’altra es va fer de nou.

Capbreu abans i després de la restauració

Vegeu la notícia a la web de la Xarxa d’Arxius Comarcals de la Generalitat de Catalunya

(*)Totes les peces publicades compten amb el consentiment dels seus propietaris o responsables de custodia.

Comparteix aquesta pàgina a les xarxes socials!

Go to Top