Restauració d’un llibre padró de 1871

Padró abans de la restauracióLlibre de padró de 1871. 230mm x 310mm x 40mm.
Enquadernació d’unes 200 pàgines amb llom de pell marró, tapes de paper d’aigües i ànima de cartró amb cantoneres de pergamí.  El  llibre presenta brutícia superficial generalitzada, tant exterior com interiorment.

Enquadernació:  El  llom mostra alteracions per fregament havent perdut la flor en múltiples zones. Està ressec i dèbil a les zones de plegament. El paper d’aigües que folra les tapes també té marques de fregament generalitzades i, sobretot a les vores, hi ha pèrdua de suport. Hi ha algunes taques de brutícia. La tapa anterior està en millor estat que la posterior, aquesta ha perdut  la cantonera inferior esquerra i la part superior està també força malmesa. La contra tapa té la cantonada inferior rosegada. A la tapa hi ha encolada una etiqueta amb el títol manuscrit. No sembla que la tripa estigués originariament encolada a l’enquadernació per res més que no fos les fulles de guarda ja que no s’aprecien restes de cola. No hi ha capçada.


Interior del padró abans i després de la restauració

Tripa: Fulls impresos i manuscrits cosits amb fil de cotó sobre tres nervis amb cadeneta. La tripa s’ha desprès de l’enquadernació perquè els nervis s’han trencat. El full de guarda anterior s’ha trencat però es conserva, el full de guarda posterior no s’ha conservat. El primer quadernet s’ha descosit però segueix encolat. Les cinc primeres planes tenen un plec considerable que sembla força recent. En una de les pàgines interiors s’han trobat tres fulls impresos, manuscrits i amb segells, cosits entre sí que són “Pagos del Estado”. El paper de bona qualitat, verjurat i amb filigrana no està engroguit i conserva el carteig característic però té algunes llacunes i arrugues.

(*)Totes les peces publicades compten amb el consentiment dels seus propietaris o responsables de custodia.

Comparteix aquesta pàgina a les xarxes socials!

Go to Top