Restauració d’un llibre de registre de la Germandat de Sant Isidre de 1886

Llibre registre abans de la restauració

Llibre de registre de socis de la Germandat de Sant Isidre del 1880 – 1928. 230mm x 320mm x 35mm.
Volum de vora 100 pàgines de paper de bona qualitat enquadernades amb pergamí i tapes d’ànima de cartró. El pergamí mostra estrips a lloms i marges de les tapes i alteracions per fregament, taques de manipulació i greix. Les pàgines interiors presenten molta brutícia superficial i greix a les cantonades inferiors a causa de la manipulació.Algun dels quadernets està descosit.

Enquadernació: Pergamí amb ànima de cartró i capçada de pell verda. El pergamí mostra brutícia generalitzada, taques diverses, esgarrapades, desgast i excrements d’insectes. També s’observen evidències de mossegades de rosegadors i degradacions típiques de xilòfags. La tripa està unida a l’enquadernació mitjançant els nervis que són de veta. La part que flexa del llom està esquinçada i molt debilitada, les cantonades i les vores han perdut el suport i el cartró està obert i exfoliat.

Tripa: Les pàgines estan cosides amb fil de lli sobre tres nervis de veta i cadeneta. Les pàgines presenten brutícia generalitzada:  greix de la manipulació a les cantonades (de passar pàgines), degradació d’insectes (mossegades de rosegadors i insectes), taques d’oli que s’han oxidat i taques de tinta. Entre les pàgines s’observen restes d’excrements d’insectes. És un llibre imprès amb tinta negra i manuscrit amb tinta negra, blava i llapis; els talls de la tripa estan tintats de color blau. En general les pàgines es troben en bon estat tret de la brutícia i greix generalitzat.

A l'esquerra detall d'una reintegració, a la dreta el llibre després de la restauració

(*)Totes les peces publicades compten amb el consentiment dels seus propietaris o responsables de custodia.

Comparteix aquesta pàgina a les xarxes socials!

Go to Top