Restauració dels cartells de la Col·lecció Fornas del Parlament de Catalunya

Restauració dels cartells de la col·lecció FornasJosep Fornas (Barcelona, 1924) és un editor i polític català casat amb Clara Prat i Turu, bibliotecària. Durant els anys 1950 i 1970 va recollir el fons bibliogràfic i cartells de propaganda de la Segona República Espanyola que el 1985 va cedir al Parlament de Catalunya. La restauració d’alguns d’aquests cartells va ser duta a terme pel taller.

Al s.xx l’obra gràfica va ser molt prolífica. Els cartells propagandístics, juntament amb els diaris i la ràdio eren utilitzats per tota mena d’institucions (tant de dretes com d’esquerres) amb la finalitat de transmetre els missatges a la ciutadania, juntament amb els diaris i la ràdio. Com a peces que van viure temps difícils se’n podria esperar un estat de conservació molt precari, però val a dir que, potser degut al perfil de bibliotecària de Clara Prat o a l’estima de Josep Fornas per l’obra gràfica trobem els cartells en molt bon estat de conservació

La Col·lecció Fornas consta de 324 cartells dels quals 220 es proposen per restaurar. A nivell general es pot afirmar que l’estat de la col·lecció és força bo sobretot tenint en compte el seu context en temps de conflictes. Tret d’excepcions puntuals la majoria de cartells estan impresos sobre paper de pasta mecànica visiblement acidificat, hi ha papers molt fràgils i d’altres que han aguantat molt bé el pas del temps.

S’observen en el suport patologies habituals en els grans formats com ara doblecs per haver estat plegats sobre sí mateixos o vores molt arrugades per haver estat enrotllats durant temps, perforacions per xinxetes… i també patologies freqüents en obra sobre paper com ara estrips a les vores, cargolament, pèrdua de suport, galeries d’insectes i algun tall.

A nivell superficial trobem brutícia en major o menor grau depenent de cada cartell, algunes taques de greix, tinta ja sigui de la mateixa impremta, de bolígraf o retolador… empremtes dactilars, pintura plàstica al revers o fins i tot petjades. Excepte en algunes peces el fòxing no està massa present a la col·lecció. Quant a elements sustentats, o tintes, majoritàriament es troben en força bon estat, exceptuant les tintes dels plecs que en alguns casos s’han perdut moderadament degut al frec. Clarament han estat intervinguts amb anterioritat, molts dels cartells presenten cintes autoadhesives tant per l’anvers com pel revers dels cartells, majoritàriament localitzades a les vores i però sense cap finalitat aparent, és a dir, no han estat aplicades per a reparar cap estrip o tapar un forat de xinxeta. Trobem diverses cintes autoadhesives amb diferents nivells d’envelliment i de diferent naturalesa, algunes d’elles de paper. Destaquen un cartell entelat i un cartell encolat sobre cartró.

Si voleu saber més sobre la Col·lecció Fornas podeu fullejar la pàgina que el Parlament de Catalunya li té dedicada.

Durant la restauració dels cartells Fornas

(*)Totes les peces publicades compten amb el consentiment dels seus propietaris o responsables de custodia.

Comparteix aquesta pàgina a les xarxes socials!

Go to Top