Restauració de l’orla de la Secció Coral Clavé de la Cooperativa “Pau i Justícia”

Pau i Justícia, una de les cooperatives més actives i més recordades del Poblenou

Restauració de l'orla de la Secció Coral Clave de la Cooperativa Pau i Justícia de Poblenou

Restauració de l’orla de la Secció Coral Clave de la Cooperativa Pau i Justícia de Poblenou

Barri proletari per excel·lència, el Poblenou ha estat sempre bressol de la cooperació social. Entre 1890 i 1939 va ser un autèntic viver d’experiències d’autoorganització de la classe treballadora. Durant aquell període es van crear fins a una vintena de cooperatives obreres de consum. Pau i Justícia va ser una de les de referència dins el moviment cooperativista.

Pau i Justícia va destacar per la seva longevitat. Fins ben entrada la dècada dels 80 encara estava en funcionament. Va ser una de les cooperatives poblenovines més actives per la diversitat associativa i lúdica que oferia. Va arribar a tenir 1250 socis, set seccions culturals, grups de dones i  biblioteca. La cooperativa va destacar també per la construcció d’alternatives que van sobreviure a la mateixa entitat.  Entre altres iniciatives, l’any 1935 va obrir una escola mixta i anys més tard va ser capaç de posar en marxa un projecte de construcció d’habitatge per a més de 300 famílies del barri, de forma completament autogestionada en uns dels períodes més durs de la historia de Catalunya.

Font: BTV http://www.btv.cat/btvnoticies/2015/10/08/arxiu-73-pau-i-justicia-una-de-les-cooperatives-mes-actives-i-mes-recordades-del-poblenou/

Aquesta espectacular orla amb fotografies datada del 1933 arriba al taller amb la finalitat de fer-li una “posada a punt” després de 82 anys emmarcada.

Si bé l’estat de les fotografies i les pintures és bo, s’observen petites colònies de microorganismes repartits per tota la superfície interna de l’obra. Això pot ser degut a un augment en la humitat ambiental sumat a una acumulació de pols i brutícia dins del propi sistema d’emmarcat (que no són mai hermètics).

Restauració de l'orla de la Secció Coral Clave de la Cooperativa Pau i Justícia de Poblenou

Restauració de l’orla de la Secció Coral Clave de la Cooperativa Pau i Justícia de Poblenou. A la imatge s’observa clarament la brutícia que hi havia abans de la neteja (a l’esquerra) i com va quedar després (a la dreta).

Restauració de l'orla de la Secció Coral Clave de la Cooperativa Pau i Justícia de Poblenou

Restauració de l’orla de la Secció Coral Clave de la Cooperativa Pau i Justícia de Poblenou. A la imatge de l’esquerra es poden veure clarament les colònies puntuals de microorganismes amb les seves hifes com arrels.

República i Guerra Civil

Com a curiositat, el pendó de la Secció Coral Clavé tenia un pendó més petit que posava “14 d’abril de 1931, Dia de la Patria” i que durant la Guerra Civil Espanyola es va tapar amb pintura per por a que es destruís l’orla. Al taller hem eliminat la capa de pintura, a petició del seu propietari, per recuperar el text original.

Restauració de l'orla de la Secció Coral Clave de la Cooperativa Pau i Justícia de Poblenou

Restauració de l’orla de la Secció Coral Clave de la Cooperativa Pau i Justícia de Poblenou. A l’esquerra el pendó petit apareix tapat amb pintura. A la imatge de la dreta es pot veure el text recuperat.

També s’ha restaurat el marc, netejant-lo en profunditat i reintegrant els elements daurats que degut als cops havien desaparegut.

Restauració de l'orla de la Secció Coral Clave de la Cooperativa Pau i Justícia de Poblenou

Restauració de l’orla de la Secció Coral Clave de la Cooperativa Pau i Justícia de Poblenou. Consolidació i reintegració de llacunes en els ornaments de guix del marc.

(*)Totes les peces publicades compten amb el consentiment dels seus propietaris o responsables de custodia.

Comparteix aquesta pàgina a les xarxes socials!

Go to Top