Restauració de documents d’arxiu 3/3

Forat produït per la corrosió de les tintes ferrogàl·liquesLa tercera fase de la restauració d’aquests documents d’arxiu (vegeu també la primera fase i la segona) consisteix en la desacidificació i laminació dels documents que durant la primera fase de neteja s’han detectat amb una avançada deterioració ja sigui per microorganismes o per tintes ferrogàl·liques.

Els documents de totes les capses mostren afectació per microorganismes amb la seva corresponent alteració del suport: fragilitat d’estructura, alteració en la coloració del paper, pèrdua de suport… i en general presenten força brutícia superficial, doblecs, estrips i llacunes puntuals. Les capses es poden subdividir en dos grups:
Capses de llicències d’obres: Són documents que contenen intercalats plànols amb tela emmidonada manuscrits i il·luminats d’edificis i emplaçaments. A més de l’alteració per microorganismes també presenten estrips i llacunes típics del plegament. Alguna caixa té alguns dels quadernets interiors amb avançada corrosió degut a les tintes ferrogàl·liques. Una caixa té alguns dels quadernets interiors amb avançada corrosió degut a les tintes ferrogàl·liques. Els elements sustentats de la resta de documents es troben en bastant bon estat.
Capses d’escriptures i capses de cadastre: Són documents majoritàriament manuscrits i alguns d’ells relligats que, a més a més de les alteracions per microorganismes, presenten acidesa en el suport, estrips i llacunes puntuals. Algunes contenen documents extremadament fràgils que fan impossible la seva consulta per l’atac de microorganismes.

Procedència de la peça: Arxiu Històric de la Ciutat de Badalona

(*)Totes les peces publicades compten amb el consentiment dels seus propietaris o responsables de custodia.

Comparteix aquesta pàgina a les xarxes socials!

Go to Top