Estimats lectors del blog, tenim el plaer de donar el tret de sortida a la programació dels cursos per aquest 2015 [BBlasi – Programació cursos 2015 en pdf].


Enguany i per primera vegada us oferim una programació anual de cursos que ens permetrà tractar des de la conservació preventiva a la restauració, passant per tècniques perifèriques de la nostra professió com ara el gravat en relleu o la decoració de paper a l’engrut.
La finalitat d’aquest cursos és acostar-vos una mica més la nostra especialitat de conservació i restauració en patrimoni documental i obra gràfica per tal que podeu arribar a estimar-la una mica més.
El plantejament que fem dels cursos és de petits grups podent oferir d’aquesta manera una atenció personalitzada amb només sis alumnes per curs. Això ens permetrà seguir-vos molt millor en el procés d’aprenentatge. Si les places s’omplen es pot fer un altre torn a la tarda.
Els cursos són de tres a cinc hores depenent de la complexitat de cada objectiu i es realitzen al taller de restauració cosa que ens permet tenir totes les eines i materials disponibles al nostre abast.
Posa’t en contacte amb nosaltres per inscriure’t als cursos, també t’oferim un descompte si t’interessa apuntar-te a tot el paquet de cursos.
7 de FEBRER    Restauració d’enquadernacions americanes

Curs de restauració d'enquadernacions americanes

Curs de restauració d’enquadernacions americanes

A les biblioteques és molt habitual trobar-hi exemplars de llibres fets amb enquadernació americana, que és potser la que més es deteriora. Aquest taller s’adreça a les persones que en el seu dia a dia hi estan en contacte i que vulguin seguir la filosofia de respecte al medi ambient amb les tres R: Reparar, Reutilitzar i Reciclar. Un taller molt pràctic on aprendre a reparar els estrips i les tapes, a reforçar el bloc del llibre i a treballar fent servir materials de conservació que tenim al nostre abast.


Lloc: al taller / Hora: 10 del matí / Durada: 3h / Preu: 45€ / Places: 6
14 de MARÇ    Enquadernació flexible en pergamí

Curs d'enquadernació flexible en pergamí

Curs d’enquadernació flexible en pergamí

Va ser la predominant durant els s. XV i XVIII i va popularitzar-se gràcies a la impremta.És una enquadernació molt habitual en fons històrics i ha demostrat una estabilitat i resistència espectacular al pas del temps.El bloc del llibre es cus i s’ancora al pergamí mitjançant els nervis de pell a l’alum i és una enquadernació que té la peculiaritat de no estar encolada.Durant el curs plegarem el paper, cosirem el bloc del llibre amb les seves capçades fetes a mà i enquadernarem en pergamí autèntic.


Lloc: al taller / Hora: 9 del matí / Durada: 5h / Preu: 100€ / Places: 6
11 d’ABRIL    Capses de conservació i sistemes de presentació

Curs de capses de conservació

Curs de capses de conservació

Aprendrem a fer capses de conservació fetes a la mida de les peces que cada alumne haurà de portar. Elaborarem diferents carpetes amb sistemes de subjecció adequats per a cada ocasió. Farem faristols per a exposar les nostres peces.


Lloc: al taller / Hora: 10 del matí / Durada: 4h / Preu: 60€ / Places: 6
9 de MAIG    Llibre japonès

Curs d'enquadernació japonesa

Curs d’enquadernació japonesa

Farem un llibret d’estil japonès amb tapes de cartró folrades de tela. Aprendrem a preparar la tela per a poder fer-la servir per a enquadernar i practicarem els diferents variables de cosit que aquesta enquadernació ens ofereix.


Lloc: al taller / Hora: 10 del matí / Durada: 3h / Preu: 45€ / Places: 6
20 de JUNY    Gravat en relleu

Curs de gravat en relleu

Curs de gravat en relleu

Aprendrem a treballar amb les gúbies per després estampar etiquetes, llibretes o fins i tot tela.La goma que farem servir en aquest curs és un material fàcil de treballar que ens permet una iniciació als gravats en relleu com ara el linòleum o la xilografia. A un nivell més avançat poden fer-se combinacions de planxes i colors i obtenir autèntiques obres d’art. Els alumnes podran endur-se les gúbies i la goma per seguir practicant a casa.


Lloc: al taller / Hora: 10 del matí / Durada: 3h / Preu: 45€ / Places: 6
18 de JULIOL    Llibre copte

Curs d'enquadernació copta

Curs d’enquadernació copta

Aquestes enquadernacions eren típiques dels primers cristians d’Egipte. Són enquadernacions molt senzilles però que permeten moltes variacions perquè tenen el llom cosit a la vista. És un tipus d’enquadernació ideal per a dibuixants ja que es poden obrir les pàgines en un angle de 180º i permet el pla absolut. Farem un llibret d’estil copte amb tapes de fusta. Plegarem el paper i aprendrem a cosir-lo.


Lloc: al taller / Hora: 10 del matí / Durada: 3h / Preu: 45€ / Places: 6
19 de SETEMBRE    Paper a l’engrut

Curs de paper a l'engrut

Curs de paper a l’engrut

Aprendrem a realitzar el paper decorat amb engrut.Tot i que el seu germà petit, el paper marbrejat, és molt més conegut, aquest sistema de decoració de les guardes dels llibres té un preciós ventall de possibilitats estètiques. El paper que en resulti el podrem utilitzar per a les guardes o folrar tapes, capses, pots… O senzillament emmarcar-los.


Lloc: al taller / Hora: 10 del matí / Durada: 3h / Preu: 45€ / Places: 6
10 d’OCTUBRE    Enquadernació a mitja tela

Curs d'enquadernació a mitja tela

Curs d’enquadernació a mitja tela

Cap a 1830 els editors vàren començar a enquadernar els llibres en tela com a alternativa a les tapes simples. De seguida va convertir-se en una enquadernació habitual ja que era més econòmica que les alternatives. Quan el llibre només té el llom de tela i els plans de les tapes són d’un altre material (habitualment paper decorat) es diu que està enquadernat a mitja tela. Al curs plegarem el paper, cosirem el bloc del llibre i muntarem l’enquadernació amb el llom de tela i les tapes de paper marbrejat o a l’engrut.


Lloc: al taller / Hora: 9 del matí / Durada: 5h / Preu: 100€ / Places: 6
7 de NOVEMBRE    Iniciació a la cal·ligrafia

Curs d'iniciació a la cal·ligrafia

Curs d’iniciació a la cal·ligrafia

Aquest és un taller pensat per a aquelles persones que volen tenir un primer contacte amb la cal·ligrafia. Aprendrem a fer pautes i a traçar a nivell molt bàsic les lletres d’alguns dels alfabets més populars. Utilitzarem plomins que després els alumnes podran endur-se a casa per seguir practicant.


Lloc: al taller / Hora: 10 del matí / Durada: 3h / Preu: 45€ / Places: 6
12 de DESEMBRE    Agendes 2016

Taller d'enquadernació d'agendes 2016

Taller d’enquadernació d’agendes 2016

Taller especialment dedicat als detractors de les agendes digitals o als amants de les agendes en paper. Farem a mà una agenda pel 2016.


Lloc: al taller / Hora: 10h / Durada: 3h / Preu: 45€ / Places: 6

Comparteix aquesta pàgina a les xarxes socials!