Blasi, Berta La tècnica japonesa per a fer l’engrut [en línea]. Berta Blasi conservació – restauració de document gràfic, 2010. [Data de consulta 2 de juny de 2010] Disponible a <http://bertablasi.com/bibliografia/tecnica-japonesa-engrut>

L’engrut és una de les coles que més s’utilitza en la restauració de paper per ser una cola natural,  estable i reversible en aigua. Malgrat que a l’estat espanyol és més freqüent encolar amb hidroximetilcel·lulòsiques, a nivell europeu, estatunidenc i asiàtic l’engrut és el producte més habitual. Aquesta cola d’origen vegetal procedeix del midó d’arròs o de blat i es cou amb aigua en una proporció 1:3 fins que adquireix un aspecte de salsa espessa i el seu color blanc vira fins als reflexes blavosos. Un cop refredat l’engrut es torna gelatinós i ja té caràcter adhesiu podent-se fer servir directament. Aquesta consistència gelatinosa és, òbviament, poc fluïda i incòmoda de manipular amb el pinzell i provoca sovint l’aparició de grumolls; per trencar-ne l’estructura i aconseguir una pasta fluïda, al Japó es va desenvolupar fa segles la tècnica que encara avui en dia s’utilitza.

Com elaborar engrut amb la tècnica japonesa:

L'engrut fred essent tamisat en el norikoshi. A sota, el noribon per recollir l'engrut ja tamisat.

L’engrut fred essent tamisat en el norikoshi. A sota, el noribon per recollir l’engrut ja tamisat.

Es col·loca el NORIKOSHI (sedàs) dins del NORIBON (recipient de bambú) i, amb l’espàtula de bambú, es pressiona l’engrut per fer-lo passar pel tramat de pèl de cavall del sedàs fent-lo caure dins del noribon, (repetint el procés de tres a set vegades) així els grumolls resultants de la cocció del midó són filtrats donant lloc a una massa més pura.

El següent pas és amassar l’engrut tamisat amb la brotxa SHIGOKEBAKE, separant les partícules de l’engrut i trencant la consistència gelatinosa. Un cop amassat una mica l’engrut, s’hi afegeix una mica d’aigua i amb la shigokebale mateix s’emulsiona fins a trobar la textura adequada: més espessa per encolar o més líquida per laminar. S’ha d’anar amb compte en aquest procés i afegir l’aigua de mica en mica per tal que la massa la pugui absorbir, si no fos així es correria el risc de provocar aurèoles al paper al aplicar-hi la cola per consolidar.

La tècnica japonesa per fer engrut, a l'esquerra amassant l'engrut amb la shigokebake, a la imatge de la dreta la mateixa massa d'engrut ja treballada i amb l'aigua incorporada.

La tècnica japonesa per fer engrut, a l’esquerra amassant l’engrut amb la shigokebake, a la imatge de la dreta la mateixa massa d’engrut ja treballada i amb l’aigua incorporada.

Comparteix aquesta pàgina a les xarxes socials!