trama_comic_restauracio

Exemple de trama d’un dibuix de Calonge

Hi ha diversos factors que cal tenir en compte a l’hora de restaurar un dibuix de còmic. La tècnica és generalment mixta i condiciona la intervenció que es pugui dur a term, els dibuixos poden tenir un esbós a llapis de grafit, estar entintats a ploma o a pinzell, poden incloure trames plàstiques autoadhesives (cosines germanes de les cintes autoadhesives i amb les mateixes problemàtiques) o tenir correccions amb guaix blanc o typex, entre d’altres variants. També cal respectar les marques d’edició i impremta, que són totes aquelles senyals que serveixen per centrar el dibuix a l’hora de reproduir-lo a la revista o còmic, que solen ser a llapis de grafit, tinta o bolígraf.

Però les trames, tot i formar part de la tècnica, es mereixen un punt propi per la seva exclusivitat dins d’aquest art. Les trames són làmines autoadhesives de plàstic impreses amb diferents motius i degradats formats per punts o ratlles de diferents mides i saturació que creen diferents tonalitats de grisos. S’utilitzen per a substituir l’ombrejat a mà, per cobrir fons o superfícies determinades, retallant-les amb un cúter o bisturí i adherint-les directament al dibuix, estalviant temps a l’artista i aconseguint un aspecte molt homogeni. Un cop col·locada, es pot rascar la trama amb un bisturí per aconseguir diferents afectes.

Quan s’aborda la restauració d’un còmic amb trames plàstiques autoadhesives cal tenir en compte els següents factors (a banda dels habituals com pot ser la solubilitat d’elements sustentats, acidesa del suport, estrips i llacunes, etc):

  • Si la trama està rescada, potser ho està deliveradament; no té perquè significar que hi hagi deterioració.
  • L’adhesiu és termofusible i sensible als dissolvents
  • La làmina plàstica on hi ha impresa la trama també és molt sensible a l’escalfor.
  • Amb el temps, la làmina plàstica pot oxidar-se i engroguir variant l’aspecte original de l’obra.
  • Amb el temps, l’adhesiu pot perdre poder d’adhesió de separar-se del suport.
  • Amb el temps, l’adhesiu pot acabar oxidant el suport deixant-hi taca.

Si voleu podeu veure el procés d’intervenció dels dibuixos d’Antoni Calonge a l’apartat de projectes de la web.

 

Comparteix aquesta pàgina a les xarxes socials!