Blasi, Berta Una plaga de mosques a l’arxiu [en línea]. Berta Blasi conservació – restauració de document gràfic, 2011. [Data de consulta 31 de març de 2011] Disponible a http://bertablasi.com/bibliografia/plaga-mosques-arxiu

A l’hivern de 2011 durant una visita a un arxiu del Berguedà l’arxiver va posar de manifest que tenien un problema gran amb una plaga de mosques, de centenars de mosques.

L’arxiu va guanyar en higiene al ser traslladat recentment de la carbonera de l’ajuntament al capdamunt d’una torre de pedra que fa molts anys havia estat una presó, en el mateix edifici.

Plaga de mosques a l'arxiuAl entrar al dipòsit s’observaren moltes mosques al terra en un estat que semblava de desorientació: no es movien si no les tocaves i tot i així reaccionaven d’una forma estranya volant de costat arran de terra i en cercles. Quan l’arxiver va obrir els porticons de les finestres van aparèixer moltes més mosques entre el vidre i el porticó (com es pot observar a la imatge de l’esquerra), totes elles semblaven mortes però en realitat estaven endormiscades.

L’arxiver va comentar que periòdicament feien neteja de la sala tant del terra com de les lleixes com dels porticons, que havien tirat insecticida, que havien tapat forats… en definitiva s’havia fet tot el que estava a les seves mans per intentar eradicar la plaga però no s’havia tingut èxit.

Amb la finalitat de trobar una explicació al problema i a ser possible una solució, des del taller es va consultar a experts en plagues d’arreu d’Europa i els Estats Units i, segons les descripcions i imatges que se’ls havia facilitat, es va arribar a la següent conclusió: s’identificava una plaga de Musca Autumnalis. Aquest tipus de mosques acostumen a hivernar a principis-mitjans de tardor quan encara són larves dins els edificis per guardar-se del fred. És una espècie rural molt comú a Europa i només entra en conflicte amb les persones quan es refugia dins els edificis per hivernar. Les seves larves es desenvolupen a les toves de vaca i pugen per les parets fins trobar una escletxa per on entrar a les cases. Les finestres dels edificis són el seu racó predilecte ja que així s’escalfen amb el sol.

MoscaL’eliminació d’una plaga així en edificis antics en plena muntanya és pràcticament impossible i el millor tractament és una neteja periòdica a fons amb aspirador. És millor no matar-les amb pesticides ja que les mosques mortes serviran d’aliment als escarbats (Anthrenus, Attagenus…). A la primavera, quan les mosques despertin de la hibernació, es recomana deixar de manera controlada una finestra oberta per facilitar una via ràpida de sortida solucionant abans el problema.

Comparteix aquesta pàgina a les xarxes socials!