Des del taller som més que partidàries de fer servir l’engrut a tort i a dret com a material consolidant. Ens agrada molt el resultat que dóna, la facilitat d’aplicació, la nul·la toxicitat… i un llarg etcètera que si sou restauradors de paper de ben segur que us sabeu de memòria i compartiu.

Però l’engrut té una base d’aigua i no és compatible la seva aplicació sobre elements sustentats solubles en el mateix dissolvent.

Si bé tenim l’opció d’elaborar tissue rehumectable (algun dia en parlaré), que funciona fantàsticament, i que fins i tot pot rehumectar-se amb una mixta d’aigua i alcohol per rebaixar la proporció de l’aigua, quan ens enfrontem a la laminació d’un llibre sencer,  el fet de preparar 800 fulles rehumectables és pràcticament surrealista si es vol entregar la feina a temps.

Una solució és fer servir material termofusible del qual som fèrries detractores i que, per tant, descartem a la primera.

La segona opció que tenim a l’abast és laminar amb hidroxipropilcel·lulosa dissolta en alcohol, d’aquesta manera podem aplicar la cola sobre el paper sense patir pels elements sustentats (ull, primer cal fer la prova de solubilitat en alcohol).

La Dra. Andrea Pataki-Hundt ens explicava en el curs impartit al taller de restauració de la Biblioteca de Catalunya, el passat juliol de 2016, les propietats de la hidroxipropilcel·lulosa. Javier Tacón també en parla en el seu llibre La restauración de libros y documentos: técnicas de intervención (Ollero y Ramos 2009).

Per a la laminació, ells recomanen KlucelG del 2% al 4% en alcohol aquí publiquem la nostra experiència.

El procés de preparació del KlucelG

– Per fer-lo al 2% i al 4%:

· 40 grams de KlucelG per fer-lo al 4%
· 20 grams de KlucelG per fer-lo al 2%
· 1000 ml d’alcohol

– Observacions:

· El KlucelG al 4% queda espectacularment espès (té una textura pràcticament de crema catalana) però en canvi la seva aplicació és molt senzilla, la brotxa llisca pel paper japonès sense problema i la cola s’estén molt bé.

– Consells:

· Un cop tingueu el KlucelG pesat, incorporeu l’alcohol de mica en mica i aneu barrejant. Si teniu un agitador us anirà fantàstic.
· Necessitareu un parell de dies per a tenir el producte llest per a treballar.
· Poseu la preparació en un recipient ben gran, no sabem perquè, però si el continent no és prou gran els grumolls no desapareixen.

La nostra experiència

Hem començat provant el KlucelG al 2% per no afegir més cola al document de la que fos necessària.
L’aplicació durant la laminació (amb un paper kizuki-kozu de 6gr/m2) ha estat tant fàcil com laminar amb engrut.
Hem assecat entre reemays i papers assecants sota 15kg de pes, canviant-ne els secants cada hora.
Amb els documents laminats, ja secs, hem observat petites bombolles d’aire; el paper japonès no s’ha enganxat uniformement a la superfície del document original.
Amb els documents que ja tenim laminats, hem decidit donar-los una segona capa de KlucelG al 2% que ha donat uns resultats excel·lents.
Com que amb el KlucelG al 2% hem de donar dues capes, decidim augmentar la proporció fins al 4% pensant que amb l’augment, la laminació s’enganxarà sense problemes.
Efectivament, l’augment del percentatge de metilhidroxipropilcel·lulosa dóna els resultats desitjats.

Laminació KlucelG en alcohol

Laminació amb KlucelG en alcohol

 

Comparteix aquesta pàgina a les xarxes socials!