El paper amate és un tipus de suport vegetal amb un ús que es remunta a l’època precolombina de Mesoamèrica, utilitzat des del primer mil·lenni abans de l’era cristiana.

S’anomena paper perquè es fabrica a partir de les escorces dels arbres però el procés de fabricació és diferent. L’amate s’elabora amb escorces dels jonotes (un tipus de ficus), deixant-les en remull o coent-les amb aigua i calç i després aixafant-les sobre taules de fusta amb pedra volcànica que allibera una substància que serveix de resina i aglutina les fibres. Per obtenir un amate de millor qualitat les fibres s’entrellacen en una mena de teixit no-teixit i si es vol aconseguir un acabat llis i suau es frega amb una pela de taronja. Finalment s’asseca al sol sobre taules de fusta.

Procés de fabricació de l'amate. Les fibres, ja estovades s'aixafen amb una pedra volcànica

Procés de fabricació de l’amate. Les fibres, ja estovades s’aixafen amb una pedra volcànica


De tot plegat en resulta una làmina vegetal fibrosa i més o menys rugosa de tons marronosos a grocs que no només es feien servir com a matèria escriptòrica en els còdexs mesoamericans sinó que també s’utilitzava com a indumentària.

El Còdex de Huexotzinco: Després de la conquesta, Huexotzinco va passar a formar part de les possessions de Cortés. Mentre aquest es trobava fora del país entre 1529 i 1530, els administradors colonials espanyols van imposar a la comunitat impostos excessius, en forma de béns i serveis. Quan Cortés va tornar, els nahuas es van unir amb ell en un cas legal contra els abusos dels administradors espanyols. Els querellants van guanyar la demanda a Mèxic, i posteriorment a Espanya. L’expedient mostra (en un document descobert a les col·leccions de la Biblioteca del Congrés a Washington DC) que el 1538, Carlos I d’Espanya va estar d’acord amb la sentència contra els administradors espanyols i va dictaminar que dos terços de tots els impostos obtinguts dels pobladors de Huexotzinco els fossin retornats.
Còdex de Huexotzinco

Còdex de Huexotzinco


Fa un temps va caure a les nostres mans una peça contemporània realitzada amb amate, podeu veure’n la restauració si en teniu curiositat.


Fonts:
Wiquipèdia – Còdex Huezotzinco, paper amate
Muñoz Viñas, Salvador. “La restauración del papel“. Tecnos: 2018

Comparteix aquesta pàgina a les xarxes socials!