Fa uns mesos passejava per Barcelona fent temps perquè havia quedat per dinar i vaig rebre una trucada tant inesperada com al·lucinant.
La persona a l’altra costat del fil era Carles Flo, un dels autors dels llibres de text de la conegudíssima Editorial Vicens Vives, que em va proposar sortir al llibre de text de Ciències socials i naturals de segon de primària (ISBN 9788468229126) a partir d’aquest proper curs 2015-2016. Òbviament, em va faltar temps per dir-li que comptés amb mi pel què necessités!
En el tema 10 els alumnes estudiaran les Etapes de la història i al final del tema, a la pàgina “Avaluo les meves competències”, tindran un exercici on hauran de llegir un text breu sobre la nostra professió i contestar unes preguntes bàsiques sobre el text que han llegit.
I perquè em fa tanta il·lusió?
Doncs perquè és una gran oportunitat per a arribar als més petits, de donar llum a la nostra professió que sempre passa tant desapercebuda. Perquè els llibres i els documents redacten la nostra història i no tots es tiren, n’hi ha que es guarden molts i molts anys i n’hi ha que es cuiden especialment, i hi ha gent que s’hi dedica amb cor i ànima.
Em fa tanta il·lusió perquè potser així, d’aquí a 30 anys, quan aquests nens i nenes que el curs vinent faran segon de primària ja siguin grans, algú els dirà: – Jo sóc restauradora. I ells ja no contestaran: -Ah, tens un restaurant?
Sant Jordi a l’escola Garbí Pere Vergés
Seguint la idea de fer arribar la nostra professió als més petits enguany m’han convidat a fer una xerrada a l’Escola Garbí Pere Vergés el dia de Sant Jordi. Fins ara, sempre havia impartit classes a nivell d’estudis superiors, amb gent que estava realment interessada en el què jo els hi explicava i he de reconèixer que estava una mica neguitosa per saber com reaccionarien un grup de seixanta nois i noies pre-adolescents. Em semblava sentir els seus pensaments: “quin pal!” però res més enllà de la realitat, ha resultat ser una molt bona experiència, tots han escoltat atentament la xerrada i han participat de l’activitat plantejada, fins i tot s’han atrevit a fer alguna pregunta.
Un plaer participar d’un dia tant especial en tant bona companyia.
La conservació i restauració de document gràfic, el treball de recerca de la Selene
La Selene és una estudiant de Batxillerat Artístic que es va posar en contacte amb el taller perquè està fent el treball de recerca sobre la conservació i restauració. Té molt clar a què es vol dedicar i s’ha aplicat molt amb el treball de recerca per tal de conèixer més sobre la nostra professió.
Ha vingut al taller per parlar sobre la professió, fer algunes preguntes i per veure quins materials tenim i com treballem.
També ha portat un gravat i, sota supervisió, ha fet una restauració de mínima intervenció: neteja en sec, consolidació d’estrips i funda de conservació.
Per cert, m’ha sorprès molt positivament que tingués tant clar el concepte de mínima intervenció.