M’agradaria saber si els humidificadors que hi ha al mercat són adequats per a dipòsits on hi ha problemes per a una baixa humitat relativa (HR). Els que hi ha específics per a museus són força cars i voldríem saber si hi ha molta diferència entre un de humidificador “domèstic” i els més professionals. La sala on el posaríem té uns 20m2.

http://jillee_uploads.s3.amazonaws.com/2012/10/humidifier3.jpeg

Un humidificador és un aparell que serveix per augmentar la humitat relativa en l’ambient. Hi ha dos tipus bàsics d’humidificadors:

  1. Els humidificadors ultrasònics produeixen una nebulització de l’aigua (boira) mitjançant vibracions de molt alta freqüència. Són extremadament segurs i silenciosos i s’hi pot graduar el cabal de boira i són de molt baix consum (20w a 35w). La boira que generen és a temperatura ambient la qual cosa no fa augmentar la temperatura de l’aire.
  2. Els humidificadors d’elèctrodes generen vapor mitjançant l’ebullició de l’aigua escalfada mitjançant una corrent que passa directament per l’aigua. Són més perillosos perquè el vapor que expulsa és a molt alta temperatura i tenen un consum elevat. El cabal d’aigua no és regulable.

.

Com amb totes les coses, el mercat ens ofereix un ampli ventall de possibilitats quant a humidificadors i la clau és saber adaptar la solució a les nostres necessitats.

L’avantatge que presenten els humidificadors industrials és que regulen automàticament la HR de l’ambient i ens permeten no estar-hi tant pendents. Els humidificadors domèstics només permeten regular el flux de la boira (en el cas dels d’ultrasons) i és el personal del centre qui ha de tenir cura d’aconseguir el % d’HR desitjat. L’inconvenient dels humidificadors domèstics és que si aquest control no és extremadament exhaustiu el seu ús se’ns podria girar en contra ja que permetria la proliferació immediata de microorganismes indesitjats, l’avantatge és que són molt més econòmics.

Si volem augmentar la HR d’una estança encara tenim una altra opció: col·locar un o més recipients amb aigua repartits per la sala, així, per evaporació, aconseguirem incrementar gradualment la humitat relativa. És un procés lent i força segur però com sempre s’ha de portar un control estricte. Amb aquest sistema s’ha de tenir en compte que com més superfície tingui el recipient més evaporació hi haurà. Per tant, malgrat tenir la mateixa quantitat d’aigua una safata pujarà la HR més ràpidament que un bol ja que la superfície de la safata és més gran.

En restauració, fem servir els humidificadors d’ultrasons per estovar algunes coles, gelatines i aglutinants reversibles en aigua. A la imatge s’observa l’ús de l’humidificador d’ultrasons sobre una aiguada que havia estat acabada amb una capa de gelatina perquè els negres més intensos brillessin més. Amb el temps la gelatina es va envellir donant pas al quarteig que s’observa a l’esquerra. Amb l’ajuda de la boira de l’humidificador es va aconseguir tornar a hidratar la gelatina i es va poder consolidar per tal que no seguís degradant-se.

Detall de la craquel·lació i la seva consolidació

Necessites un humidificador al teu centre? Posa’t en contacte amb nosaltres.

Comparteix aquesta pàgina a les xarxes socials!