Logotip del Festa Foto

Què és #FestaFoto?

La iniciativa FestaFoto sorgeix durant la Festa Major de 2011 de la mà d’un grup de Tianencs implicats amb la vida cultural del poble. Es planteja com el “Primer concurs de fotografia ràpida per a dispositius mòbils de Tiana” i, amb l’incentiu inicial d’un premi, motiva als ciutadans i visitants (que prèviament s’han registrat i acceptat les condicions d’ús) a fer fotografies durant la Festa Major de Tiana. Les imatges poden trobar-se a la pàgina web FestaFoto però també es projecten en pantalles instal·lades per tot el poble, a bars i a places.

Com funciona #FestaFoto?

Es pren com a font principal d’informació el Twitter on el tuitaire hi publica una fotografia amb l’etiqueta #festafoto o #fmtiana amb el seu comentari corresponent. Automàticament la web del FestaFoto (que en aquest cas funciona com a mitjà perifèric) la detecta i publica a la web.

L’as amagat del #FestaFoto

La iniciativa ha estat ràpidament acceptada per la gent del poble i val a dir que amb molt d’entusiasme: el cap de setmana abans de començar amb la Festa Major oficial ja hi ha més de 300 imatges. En segon pla i al marge de la diversió s’obté un repositori comú i immediat que conté les imatges dels esdeveniments de les festes en tots els seus moments: preparació, celebració, clausura… a través de la mirada dels propis ciutadans. Així, el que en un passat havia estat dispers en arxius personals i havia estat molt laboriós de recuperar, enguany es pot gaudir i compartir a temps real aconseguint un fons de memòria històrica pel poble.

El repte del #FestaFoto

La preservació digital és el repte crucial dins una iniciativa així. Aconseguir que la pàgina web no funcioni tant sols a mode d’índex remetent als repositoris originals dispersos sinó que emmagatzemi les imatges en un entorn segur i amb una qualitat òptima per tal de garantir-ne la supervivència davant del pas del temps. Un cop superat aquest pas, el següent és ampliar el grau de descripció de les fotografies (a més a més del camp d’autor i hora) i catalogar-les per tal de poder recuperar-les fàcilment.

Comparteix aquesta pàgina a les xarxes socials!