Bones festes i bon any 2021

No està sent fàcil enguany asseure’m davant l’ordinador i explicar-vos què hem fet aquest 2020 que estem a punt de deixar enrere.

De ben segur que tots tenim un garbuix al cap, una barreja d’emocions, de coses que ens han passat i coses que ens han deixat de passar.

Restauració vista òptica "baile de máscaras en el liceo" fundació Rocamora - CRBMC

Restauració al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya de la vista òptica “Baile de máscaras en el liceo”, de la fundació Rocamora.

El nostre 2020 va començar amb molta empenta i amb un munt de projectes interessants a l’horitzó, agafàvem embranzida amb la restauració al Centre de Restauració de béns Mobles de Catalunya de la fantàstica vista òptica translúcida “Baile de Máscaras en el Liceo”  i just vàrem poder entregar-la quan el 14 de febrer tot es va aturar i el taller es va buidar de gent a causa de les restriccions per tots conegudes.

Afortunadament puc dir que vaig seguir treballant perquè tinc un taller on m’esperaven projectes aprovats i peces per restaurar, i comptats projectes es varen aturar. En canvi, moltes de les meves companyes autònomes que treballen in situ per a institucions, es van veure obligades a parar la seva activitat d’un dia per l’altre fent palesa la precarietat i inestabilitat laboral i la manca de places públiques en museus, arxius i biblioteques d’una figura clau en l’àmbit com és la del conservador – restaurador.

Durant el confinament vaig intervenir un cartell original de Núria fet amb la tècnica del guaix que tenia unes taques d’origen greixós que desviaven l’atenció de l’obra i que no marxaven amb cap dels dissolvents testats. Si una cosa ens va portar el confinament són l’allau de conferències en línia que van organitzar-se (al menys en el camp de la conservació – restauració). Arran d’una d’elles vaig poder conèixer professionals, tant nacionals com internacionals, d’alt nivell amb qui varem debatre possibles tractaments fins a donar amb la clau definitiva per a eliminar les taques de greix: les lipases aplicades en gel, i val la pena dir que el resultat va ser espectacular.

Després de sortir del confinament hem fet molta més feina com ara la restauració de 1200 plànols de l’arquitecte Puig i Cadafalch custodiats a l’Arxiu Nacional de Catalunya; la restauració del llibre “Ars inventiva veritatis” de Ramon Llull; la restauració del “Libro de registro de prostutición” de la Diputación de Córdoba; la restauració al CRBMC d’un document trobat dins una funda de pistola; o actualitzar la conservació preventiva del patrimoni documental de l’Associació Antic Gremi de Revenedors (incloent-hi la digitalització dels documents més importants), entre molts altres projectes.


Una de les novetats d’enguany és que m’he incorporat a Facultat de Biblioteconomia i Documentació com a professora del Màster en Biblioteques i Col·leccions patrimonials on transmeto a l’alumnat, futurs gestors dels nostres centres patrimonials, en què consisteix i com s’implementa la conservació preventiva. Ha estat tot un repte adaptar una assignatura que havia de ser eminentment pràctica a un entorn 100% virtual, perquè prescindir de les pràctiques no era una opció.

Així doncs, malgrat tots els entrebancs d’una pandèmia que ens porta i ens portarà a tots de corcoll, des del taller volem agrair-vos un any més la confiança que ens heu fet que ens permet viure del que més ens agrada.

Enguany, la imatge de Nadal és una branqueta de vesc amb el desig que ens porti sort, ens doni forces i, més que mai, gaudim de molta salut.

Des del taller us desitgem unes bones festes i un pròsper 2021.

Classes on-line de conservació preventiva

Renunciar a les classes pràctiques del màster no era una opció.

 

 

 

 

 

 

 

Comparteix aquesta pàgina a les xarxes socials!