L’enquadernació copta o enquadernació de cosit copte és un sistema d’enquadernació utilitzat pels primers cristians d’Egipte, els coptes, i utilitzat des del s.II a.C. fins al segle XI.
Es caracteritza per tenir un o més quadernets de papir, pergamí o paper cosits per la part del plec i units entre ells amb el que anomenem “cadeneta” que queda a la vista a la zona del llom del llibre. Això és un tret diferencial de les enquadernacions europees ja que aquestes tenen uns nervis al llom on s’hi cusen els quadernets i generalment després es cobreix amb un llom. Les tapes, cosides directament al bloc del llibre, solen ser de fusta i amb el temps van evolucionant amb decoracions en pell cada cop més complexes.
És un tipus d’enquadernació ideal per a dibuixants ja que es poden obrir les pàgines en un angle de 180º i permet el pla absolut.
En aquest curs farem un llibret d’estil copte amb tapes de fusta. Treballarem la fusta de les tapes, plegarem el paper, aprendrem a cosir-lo i brodarem les capçades.