L’Alfons és un bibliòfil.

Un bon dia es va posar en contacte amb el taller i va a demanar un pressupost per a restaurar un dels llibres preferits de la seva biblioteca particular. Després d’uns dies d’haver aprovat el pressupost va trucar-me la seva dona per demanar-me (top secret) si hi hauria la possibilitat que vingués ell mateix al taller a restaurar el seu propi llibre.

Em va semblar una idea fantàstica! Sovint els col·leccionistes que conec tenen un gran coneixement de la informació que conté el llibre i del seu context històric però en desconeixen, l’historial clínic i patològic i la seva estructura material.

“El Gobierno General, Moral y Político, hallado en las fieras y animales silvestres” abans de la restauració. Tenia les primeres pàgines amb estrips i a algú li havia agradat tant la pàgina del lleopard que l’havia arrancat :(

Després d’una petita sessió introductòria de teoria i sota la meva atenta mirada i consells, l’Alfons va netejar el llibre, va consolidar els estrips i les llacunes i el pergamí de l’enquadernació.

L'Alfons restaurant el seu propi llibre

L’Alfons restaurant el seu propi llibre: netejant el pergamí i consolidant els estrips de les pàgines.

Aquí teniu unes paraules de l’Alfons parlant de l’experiència:

El llibre es titula: El Gobierno General, Moral y Político, hallado en las fieras y animales silvestres de Andrés Ferrer de Valdecebro, aquesta és l’edició de 1696 editada a Barcelona.  El text descriu les virtuts i propietats de diferents animals: lleó, elefant, rinoceront, unicorn, tigre, llop, etc.

Vaig decidir restaurar-lo perquè les 8 primeres pàgines estaven malmeses i podrien acabar més trencades amb el pas del temps. A més el llibre mereixia recuperar un aspecte més digne i poder lluir el seu contingut.

L’experiència va ser molt agradable, tant per l’acollida en el teu taller com pel fet de poder restaurar, seguint les teves indicacions, el meu propi llibre. Em va agradar conèixer més a fons el llibre, la seva estructura i el material que el composava, em va donar una visió diferent del llibre i de la seva història.

Em va sorprendre molt la senzillesa dels materials amb el que es restauren els llibres i l’artesania de la seva confecció.

Comparteix aquesta pàgina a les xarxes socials!